Spinning, waarom zou je (niet)?

Een groep 'spinnende' mensenSinds een paar maanden heb ik een nieuwe hobby, naemlijk spinning. Je weet wel, je helemaal kapot zweten op een stilstaande fiets. Als het gaat om het wel of niet leuk vinden van spinning zijn mensen vaak in twee kampen te verdelen: lovers en haters. Oke, dan heb je natuurlijk ook nog een groep mensen die het nog nooit geprobeerd heeft en dus niet weet waar ze over praat. Tegen die mensen zou ik zeggen: probeer het eens!

Wat is er leuk aan spinning?

HartslagmeterMensen die niet van spinning houden geven vaak als argument dat ze het stom vinden om op een fiets te zitten die nergens heen gaat. “Dan kun je beter in de openlucht fietsen!”, zeggen ze dan. Dat mag dan wel zo zijn, maar in de openlucht heb je niet overal de ruimte om keihard te fietsen, niet altijd de mensen die met je mee willen gaan en in Nederland al zeker geen bergen.

Bij afwezigheid van die zaken zijn we dus gebonden aan het binnen fietsen. Wat er leuk aan is is dat je als het goed is je helemaal moe fietst, waardoor je een enorm voldaan gevoel krijgt wanneer je klaar bent. Daarnaast vind ik het heerlijk om op opzwepende muziek te fietsen. Afhankelijk van de instructeur zijn de oefeningen daarnaast afwisselend, wat het boeiend houdt.

Het feit dat je iedereen kapot ziet gaan en niet onder wilt doen voor anderen zorgen er bovendien voor dat je net wat harder traint dan bijvoorbeeld met fitnessen. Het is ook nog eens enorm goed voor je conditie, je been- bil- en rugspieren en je vetverbranding.

Wat heb je nodig om te gaan spinnen?

Spinning SchoenenOp zich heb je niet meer nodig dan sportkleding, een handdoek, een flesje water (een must!) en een fitnessabonnement. Als je eenmaal weet dat het wat voor je is zijn er wel wat accessoires die het spinnen een stuk aangenamer maken, waaronder een hartslagmeter, spinningschoenen en een een fietsbroek.

Er zijn maar heel weinig mensen die zelf een spinningfiets kopen. Ten eerste is het veel minder leuk om in je eentje te spinnen en ten tweede ben je dan waarschijnlijk niet zo gemotiveerd om je uit de naad te werken dan wanneer je het in een groep in de sportschool doet.

SpinningbroekWaarom zijn de overige accessoires handig?

Spinningschoenen zijn handig omdat je je schoenen dan vast kan klikken aan de trappers, wat een stuk makkelijker fietst.

De hartslagmeter is handig om te weten wanneer je nog net een tandje bij kan zetten of juist even rustig aan moet doen. Sowieso wordt er door de instructeur vaak aanwijzingen gegeven als “nu tot 85%”, wat inhoudt dat je tot 85% van je maximale hartslag moet gaan en dan moet je wel weten wanneer dat is.

Een spinningbroek is misschien nog wel het belangrijkst, want na vijf minuten op een spinningfiets zul je merken dat het niet lekker zit zonder zo’n broek met extra vulling aan de onderkant.