Verantwoord en blijvend afvallen

afvallen

Diëten. Voor sommigen is het iets wat ze een keer doen om in hun trouwjurk te passen, voor anderen is het een levensstijl. Het aantal soorten diëten is niet te tellen. Het ene dieet zweert bij een leven zonder koolhydraten, het andere bant vetten uit het dieet. Dan zijn er nog een hoop crash-diëten. Deze diëten geven vaak heel snel resultaat, maar zorgen er helaas ook voor dat je bijna net zo snel weer teug bent op je oude gewicht. Wat is nou wijsheid als je wilt afvallen? Daar probeer ik in dit artikel een antwoord op te geven.

Minder eten meer bewegen

Het is inmiddels een cliché geworden, maar zoals altijd is ook dit cliché helemaal waar. Meer bewegen zorgt niet alleen direct voor verbranding van meer calorieën, het zorgt er ook voor dat je spijsvertering sneller gaat werken. Daarnaast heeft meer bewegen een positief effect op je geestelijke gezondheid, want het zorgt ervoor dat er meer endorfine vrijkomt in je lichaam. Endorfine zorgt voor een goed gevoel. Sporters hebben niet voor niets veel minder vaak last van depressies dan mensen die (bijna) nooit sporten.

De tegenstrijdigheid van onderzoeken

Er zijn niet voor niets zoveel diëten, er zijn zo niet nog meer onderzoeken gedaan naar de werking van diëten en/of de werking van voedsel op het lichaam in het algemeen. Onderzoek A beweert bijvoorbeeld dat koffie goed is voor je, omdat het Alzheimer zou remmen, het je tegen kanker beschermt, het goed is voor je hart en bloedvaten enzovoorts. Onderzoek B heeft echter als uitkomst dat koffie chronische vermoeidheid veroorzaakt, het je bloedsuikerspiegel ontregelt, voor een te hoog cholesterol zorgt en ga zo maar door. Misschien zijn al deze bevindingen waar, maar dan weet je dus nog steeds niet of je nu wel of geen koffie zou moeten drinken.

Welk dieet kun je het beste volgen?

Wil je verantwoord afvallen, dan kun je het beste een afspraak maken met een diëtist. Een diëtist raadt je namelijk niet zomaar een dieet aan. Een diëtist houdt rekening met jouw lichaam, jouw wensen, jouw eet- en beweegpatroon en jouw gezondheid. Hij of zij kan op die manier een veel passender dieet voor je samenstellen dan welk standaard dieet dan ook.
Wil je toch eerst zelf aan de slag? Dan is het een goed idee om de website van Vodiservice te raadplegen. Deze website staat boordevol informatie over diëten, gezondheid en leefstijl. Je kunt er ook een web diëtist raadplegen.
Succes!