Waarom de Zit-Sta Werkplek Steeds Populairder Wordt


Wat is het toch met mensen en zitten? De hele dag zitten we op ons werk. En op de weg daarnaartoe begint het al. Het liefst gaan we zelfs naar onze sport met de auto! Tijd om daar eens iets aan te doen. Nu kun je natuurlijk de hele avond gaan wandelen of met de fiets naar je sport. Maar je kunt ook de situatie op je werk aanpakken: ga staand werken!

Het nieuwe roken?

De hele dag staan is misschien wat veel gevraagd. Afwisselen is het advies. En dat kun je bijvoorbeeld doen door een zit-sta werkplek aan te schaffen. Wat het is? Een bureau dat in hoogte verstelbaar is, waardoor je het staan en zitten heel eenvoudig afwisselt. Maar laten we eerst eens bekijken waarom dat zitten nou zo slecht voor ons is. Als je zit verbrand je nauwelijks calorieën. Het is daarom niet verwonderlijk dat zitten het nieuwe roken genoemd wordt. Door de afwisseling verhoog je de kwaliteit van je leven. En dat is natuurlijk al een belangrijk doel.

Onze gezondheid

Natuurlijk: dat de mens steeds minder beweegt dat heeft meer oorzaken. Bovendien zijn er steeds meer voedingsmiddelen die veel suikers bevatten en daarom meewerken aan het verslechteren van je gezondheid. Omdat dit artikel niet over voeding gaat, beperken we ons tot de voordelen van het afwisselen van staan en zitten op de werkplek. Gezond eten en af en toe sporten is niet genoeg. We moeten ervoor zorgen dat we minder zitten!

De hele dag staan?

Staand verbrand je aanzienlijk meer calorieën dan zittend. Maar de hele dag staan heeft ook weer nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van je rug. Terugkomend op die calorieën, het schijnt zo te zijn dat als je staat, je bloed tien keer sneller door je lichaam pompt. Het resultaat daarvan is vetverbranding. En dat terwijl je er voor je gevoel nauwelijks iets voor doet. Mooi meegenomen, toch? Het is een goede reden om het eens uit te proberen. Afwisselend staan en zitten is nóg beter voor je lijf.

Effectiviteit

Een ander voordeel van staand werken is dat je beter na kunt denken. Steeds meer bedrijven gaan daarom over op staand vergaderen. De vergaderingen zijn vele malen effectiever: niemand zit onderuitgezakt half te slapen en iedereen is erop gebrand om de vergadering zo kort mogelijk te laten duren. Het grappige is, dat er niet minder besproken wordt. Sterker nog: men is zo door de vergaderpunten heen en iedereen is ook nog eens bij de les. Geen enkel punt wordt vergeten. Alleen dit is al genoeg reden om het te overwegen.

Zithouding

Nu zeiden we al dat staand werken rugklachten kan veroorzaken, maar het is ook andersom. Veel mensen krijgen juist rugklachten van de hele dag zitten. Er zit te veel druk op je rug, vooral als je je zithouding niet goed hebt. Afwisselen zorgt ervoor dat je én minder snel rugklachten krijgt én dat je beter in staat bent om na te denken. En dat in combinatie met de vetverbranding maakt staand werken dé nieuwe manier van effectief werken. Sowieso is de hele dag zitten slecht voor je. Je wordt al aangeraden om met regelmaat een stukje te wandelen. Bijvoorbeeld door wandelend te bellen. Er zijn mensen die telefonische vergaderingen altijd buiten in het park houden.

Reuzesnel en handig

Omdat de zit-sta werkplek elektrisch verstelbaar is, kost het geen moeite je bureau te verstellen. Met een druk op de knop varieer je in hoogte van zit- tot stahoogte. De precieze maten variëren per model. Verstellen gaat reuzesnel en maakt nauwelijks geluid dus je bent je collega’s niet eens tot last. Als je wilt kun je elk uur je bureau verstellen, wat zeggen we? Iedere vijf minuten! Omdat je de werkplek als alleen onderstel koopt, kun je het werkblad van je huidige bureau gebruiken. Zo valt jouw bureau ook nog eens niet uit de toom, in vergelijking tot de andere bureaus op kantoor. De zit-sta werkplek is dé werkplek van de toekomst. Waarom daar niet vandaag mee beginnen?