Is Zit-Sta Werken Het Werken van de Toekomst?

Vooropgesteld: de hele dag zitten is slecht voor onze gezondheid. En toch is dat wat veel kantoorpersoneel doet. Zelfs als er zit-sta meubilair aangeboden wordt, mag het nog vaker gebruikt worden dan nu gebeurt. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Door de zittende mens te waarschuwen. Gezond leven doe je zelf, de stappen nemen die daarvoor nodig zijn ook.

Niet de aanschaf, het gebruik

Vooral in Scandinavië heeft de aanschaf van zit-sta meubilair een vlucht genomen. Men is zich bewust van de gevaren en signaleert dat staand en zittend werken afgewisseld moet worden. Het werken aan de gezondheid zit hem niet in de aanschaf van het juiste meubilair. Het zit vooral in het gebruik van het juiste meubilair. We moeten dus met zijn allen werken aan meer dynamisch kantoorwerk. Dat kan door met regelmaat een wandeling te maken, maar dat lijkt nog niet genoeg. Met zit-sta werken kun je een verbeterslag maken.

We zitten te veel!

Misschien hebben we een voorbeeldverhaal nodig om ons te realiseren hoeveel we zitten. We komen ons bed uit, stappen de douche in en maken ons ontbijt klaar. Tot zover gaat het nog best goed. Dit ontbijt eten we het liefst aan de eettafel op. Daar beginnen we al met zitten. Misschien laten we nog even de hond uit, maar aangezien de meeste mensen die niet hebben, gaan we op weg naar werk. Natuurlijk zijn er mensen die lopend of op de fiets naar hun werk gaan, maar voor de meerderheid geldt: transport gebeurt zittend. We stappen in onze auto, in de bus of in de trein en gaan er graag bij zitten. Op kantoor aangekomen nemen we direct plaats achter ons bureau.

En de rest van de dag?

Misschien denk je dat het verhaal nu compleet is, maar dat is niet zo. Eenmaal achter ons bureau laten we onze collega’s koffie of thee halen of drinken we zo weinig dat een bezoek aan het toilet niet al te vaak nodig is. In de pauze maken we wellicht een wandeling, al dan niet rechtstreeks naar de kantine. Daar gaan we aan een tafel zitten en maken we een praatje met onze collega’s. Heel goed voor de sociale contacten, maar we zitten wel weer. Aan het eind van de werkdag stappen we weer in auto, bus of trein en gaan onderweg naar huis: op ons achterwerk. Thuis eten we aan tafel en ploffen we nog even neer op de bank.

Productief werken

Natuurlijk is dit een stigmatiserend verhaal. Er zijn heus wel avonden dat je nog een uur gaat wandelen, dat je naar de tenniscompetitie gaat of naar de sportschool. En natuurlijk haal jij wel zelf je koffie en neem je elk telefoontje al wandelend aan. Maar geef toe: de rest van de dag besteden we heel wat uren aan zitten. Tot ook jouw werkgever overgaat naar zit-sta meubilair. Wist je dat staand vergaderen veel productiever is dan zittend? Je komt veel sneller tot besluiten en voor je het weet kun je weer verder met je werk. Daarnaast val je staand heus niet in slaap, als het vergaderen even niet zo interessant is…

Stoel aan de kant en staan

Zit-sta meubilair zorgt ervoor dat je zitten en staan afwisselt. Omdat een zit-sta bureau verstelbaar is, kun je met een paar draaien aan de knop de hoogte veranderen. Je schuift vervolgens je stoel aan de kant en gaat een tijdje staan. Niet te enthousiast, want de hele dag staan is weer niet goed voor je rug. Het is een kwestie van afwisselen. De hele dag zitten heeft overigens een nog langere mogelijke klachtenlijst. Wat dacht je van obesitas, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en depressies? Er valt bij kantoorpersoneel veel gezondheidswinst te halen!

Voorkom klachten

Elke werkgever is gebaat bij vitaal personeel. En deze werkgever haalt dus voordeel uit het stimuleren van het gebruik van zit-sta meubilair. Uit onderzoek is gebleken dat het meubilair er soms wel is, maar niet vaak genoeg gebruikt wordt. Dit kan verschillende redenen hebben. Mensen denken vaak dat ze veel geconcentreerder werken als ze zitten of voelen zich ongemakkelijk als ze in hun eentje staan. Dit kan aangepakt worden. Bijvoorbeeld door staand werken te stimuleren. Als werkgever kun je het goede voorbeeld geven. Als jij staat, volgt de rest wellicht ook snel. Ook is er personeel dat pas denkt aan staand werken als er klachten zijn. Dat moet men nou juist zien te voorkomen. Meer voorlichting op dit vlak kan de oplossing zijn.