Eindejaars Artikel

Vrede

Wat was 2011?

2011 Was het jaar waarin Life and You gestart is. Het was een jaar vol met gebeurtenissen die we niet snel zullen vergeten. De start van de arabische lente, die soms wel erg winterse eigenschappen heeft, de opkomst en (zo goed als) ondergang van de occupy-beweging, die de positieve trekjes had van een peace-beweging, maar de negatieve van een vuilnisbelt.

2011 Was ook een jaar waarin weer veel grote personen zijn overleden. Mensen die groot waren door hun talent qua zang (Amy Winehouse en Solomon Burke), qua entertainment (Willem Duys, John Kraaykamp en Rijk de Gooyer), qua schrijven (Hella Haasse), qua koken (Cas Spijkers) en qua ondernemen (Albert Heijn). En dan ben ik waarschijnlijk nog vele grote namen vergeten. Het lijkt alweer veel langer geleden, maar ook Osama Bin Laden is pas sinds dit jaar niet meer en wat dacht je van Moammar Khaddafi, al zullen zeer weinig mensen in Nederland hen ‘groot’ noemen.


Arabische lente, waarbij Twitter een belangrijk medium was

Wat wordt 2012?

En wat zal er allemaal in 2012 gaan gebeuren? De voorspellingen uit de media zijn niet positief. Crisis hier, machtsmisbruik daar (of allemaal tegelijk), het ziet er naar uit dat 2012 weer geen makkelijk en/of vredig jaar zal worden. Maar we hopen er natuurlijk wel op. We hopen dat Rutte er samen met zijn buitenlandse collega’s voor gaat zorgen dat we niet te veel van de bezuinigingen gaan merken en dat de crisis makkelijker en sneller op te lossen is dan gedacht. We hopen dat de zoon van Kim Yong il een stuk milder zal zijn voor het volk dan zijn vader, dat de militairen in Egypte gaan blauwhelmen i.p.v. met traangas te spuiten en dat iedereen die zal overlijden dat vredig in zijn of haar slaap zal doen. Je gelooft er niet in? Ik ook niet. Wel kunnen we proberen er zelf het beste van te maken. Iets minder klagen, iets meer geduld hebben en iets vaker iets alleen voor een ander doen. Noem het goede voornemens, noem het jaarlijks terugkerende en nog nooit nagekomen beloftes: Ik ga het proberen. En ik hoop jullie ook. Een fijn oud- en nieuw!


Arabische Lente, in 2012 echt vredig?

 Liefs van Loes