Wat is een Droogkamer om Hout te Laten Drogen Precies?

Hout is een materiaal dat vele toepassingsmogelijkheden kent. Maar voor het ook maar voor iets toegepast kan worden, moet het droog genoeg zijn. Hoe droog, dat is afhankelijk van waar het hout voor gebruikt wordt. Voor het drogen van hout zijn er speciale droogkamers. Wij leggen uit hoe dit precies in zijn werk gaat.

Krimpen en zwellen voorkomen

Laten we beginnen met wat er gebeurt als je hout toepast dat niet goed genoeg gedroogd is. Hout is van nature heel vochtig. Het vocht dat in het hout zit zorgt ervoor dat de boom kan leven. Maar zodra de boom gekapt is en het hout klaargemaakt wordt voor gebruik, dan moet een groot deel van het vocht uit het hout gehaald worden. Gebeurt dat niet, dan krimpt of zwelt het hout voortdurend, wat maakt dat je bijvoorbeeld een grote scheur krijgt in je houten tafel of je houten kozijn heel erg opzet. Dat is niet de bedoeling! Hout heeft altijd de eigenschap dat het onder invloed van vocht kwetsbaar is. Het is daarom van belang dat hout drogen op een professionele manier gebeurt: dat kan in een droogkamer.

Factoren van invloed

Veel factoren zijn van invloed op het hout en het droogproces. Zo is het van belang welke houtsoort je laat drogen, hoe dik de planken zijn en hoe vochtig het hout is als je begint met het te drogen. Verder is de temperatuur van invloed, alsook het klimaat. In een droogkamer wordt het perfecte klimaat nagebootst, waar hout als het ware snel klaargestoomd wordt. Een droogkamer is een bio-energiecentrale: de warmte die gebruikt wordt voor het drogen van het hout, is afkomstig van de verbranding van houtresten en krullen. Dit maakt dat men in een droogkamer CO2-neutraal te werk gaat. Natuurlijk kun je hout ook aan de lucht laten drogen, dat proces is wellicht nog milieuvriendelijker. Nadeel is dan wel dat het hout niet gecontroleerd gedroogd wordt, niet op de juiste manier gedroogd wordt en ook nog eens veel ruimte inneemt. Waar je met aan de wind drogen soms wel twee jaar nodig hebt, is daar vaak maar enkele maanden voor nodig in een droogkamer.

Wind door ventilatoren

Je kunt een droogkamer een beetje vergelijken met een sauna. De omgevingstemperatuur wordt door de ovens opgevoerd. Ventilatoren in de droogkamer bootsen de wind na. Het vocht kan verdampen en deze vochtige lucht wordt afgevoerd door speciale kleppen in het dak. Zou het vocht niet afgevoerd worden, dan komt er schimmel in het hout. Omdat een droogkamer geautomatiseerd is, wordt het hout heel erg gecontroleerd gedroogd. Toch is er wel begeleiding nodig van een droogmeester: hout is een natuurproduct en geen enkele plank is hetzelfde. Zou je het proces volledig automatiseren, dan is er kans op missers. Elke plank heeft persoonlijke begeleiding. Droogmeesters vertrouwen niet 100% op het geautomatiseerde proces, zij gebruiken hun ervaring en hun reukvermogen voor het voltooien. Dat maakt dat je jouw houten planken aan de droogmeesters kunt toevertrouwen.

Klaar voor gebruik

Hoe lang het duurt voor hout verwerkt kan worden dat is dus niet eenvoudig te bepalen. Uiteraard kunnen we wel enkele voorbeelden geven. Gaan we uit van eiken planken met een dikte van ongeveer 75 cm, dan kun je rekenen op een droogtijd van ongeveer vier maanden. Het hout heeft dan ongeveer nog een vochtigheidsgehalte van 15%. Zijn de houten planken van eiken maar 27 mm dik, dan ben je in vier weken al tot 10%. Vuren is nog veel sneller droog, in twee weken tijd naar 10% is geen uitzondering. Hout dat 10% vocht bevat is geschikt voor gebruik voor meubelen of vloeren. Gebruik je het hout voor kozijnen dan is 18% vaak al droog genoeg. Overigens zijn dit slechts voorbeelden, het is ook nog afhankelijk van de structuur van het hout wat het startpercentage is. Hout uit de kern van een boom is aanzienlijk dichter van structuur dan hout van de buitenkant.

Droog en dan?

Het laatste onderdeel van het droogproces is dat het hout geconditioneerd wordt. Dit betekent dat de temperatuur gecontroleerd verlaagd wordt. Als het hout droog genoeg is, dan kun je het gebruiken voor de vervaardiging van bijvoorbeeld kozijnen, meubelen of vloeren. De kans dat het hout na het droogproces nog dermate werkt dat het krimpt of zwelt is aanzienlijk verminderd. Mits je niet de kamer droogstookt, uiteraard. Dan gaat het droogproces in je woonkamer verder en dat is niet goed voor het hout.