Gezonde Tussendoortjes Maken

yoghurt

Wat gezond en ongezond is, daar lopen de meningen nogal over uiteen. Ook de inzichten van officiële instanties wijzigen op dit gebied regelmatig. Maar een paar dingen op het gebied van gezonde voeding staan toch vrijwel vast: groenten zijn gezond, onverzadigde vetten zijn gezonder dan verzadigde vetten en volkoren is beter voor je lichaam dan wit. Helaas zijn veel lekkere tussendoortjes niet gezond. Onderstaande tussendoortjes vind ik zelf super lekker, en ze zijn ook nog eens super snel gemaakt. Eet smakelijk!

Gebakken Appel met Kaneelyoghurt

Een gezond en lekker gebakken tussendoortje dat heel simpel gemaakt is, is gebakken appel met kaneelyoghurt. Grote kans dat je alle ingrediënten al in je keuken hebt staan:

  • 2 Appels
  • Kaneel, naar smaak
  • Honing, naar smaak
  • Halfvolle yoghurt

En de bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de appels, en snijd hem in partjes
  3. Strooi er wat kaneel op, en zet ze ongeveer 20 minuten in de oven
  4. Roer ondertussen ongeveer een halve theelepel kaneel, en een theelepel honing door 150ml yoghurt (eventueel kun je er ook nog een scheutje vanillearoma door doen)
  5. Serveer de appel naast je yoghurt op een bordje, of leg de appelstukjes op de yoghurt om ze er lekker door te roeren.

Tip: Uiteraard kun je ook de kant-en-klare 0% appel-kaneelkwark bij je appeltjes serveren. Ook lekker en nóg makkelijker

Gebakken Courgette met Geroosterd Chia Zaad

Als je de titel van dit gerecht bekijkt, dan denk je misschien niet meteen ‘mmmm lekker’, maar de smaak zal je aangenaam verrassen. Wat heb je er voor nodig:

  • 1 Courgette, in partjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels Chia zaad
  • Olijfolie/peper/zeezout
  • Een paar blaadjes gedroogde basilicum

En hoe maak je het?

  1. Rooster het chia zaad totdat het wat donker van is. Schud de pan regelmatig en laat het niet te hard gaan.
  2. Haal het zaad uit de pan en zet apart.
  3. Zet de pan op laag vuur en voeg wat olijfolie, de knoflook, peper & zeezout naar smaak toe. Bak ongeveer 3 minuten.
  4. Voeg de courgette toe en zet het vuur iets hoger. Bak de courgette totdat de partjes mooi bruin worden. (Ongeveer 8 minuten). Draai ze regelmatig om. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  5. Doe de courgette in een schaal en schep er de geroosterde Chia zaden overheen. Breng op smaak met basilicum.

Bananen-cashew bonbons

Toch meer een echte zoetekauw? Dan vind je dit recept misschien wel heel lekker. Het enige dat je er voor nodig hebt is:

  • 1 overrijpe banaan, in stukjes
  • 25 gram grof gehakte cashewnoten
  • 15 gram gebroken lijnzaad
  • 45 gram havervlokken
  • 3 gedroogde dadels (zonder pit)
  • 1 eetlepel abrikozenjam, of ¼ vanillestokje

Hoe maak je het?

  1. Leg de stukjes banaan in een magnetronbestendige schaal en warm ze in 7 minuten op 600 watt op (dit is om het vocht uit de banaan te halen). Laat het even afkoelen.
  2. Doe de grof gehakte cashewnoten, de havervlokken en het lijnzaad in een keukenmachine en pulseer het een paar keer zodat het nog iets fijner is en goed door elkaar zit.
  3. Voeg de banaan, dadels en de halvajam toe (of schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe) en pulseer totdat je een dikke, kleverige massa hebt.
  4. Draai balletjes van het deeg, en zet het daarna een half uurtje in de koelkast
Deel mee...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedIn